Pojdite z nizko vsebnostjo natrija s temi mešanicami brez soli

Če niste slišali, je sol novi sladkor. Vsaj to je glavno sporočilo nedavne New York City pravila, ki zahteva veliko restavracij v mestu, da označijo živila z visoko vsebnostjo soli v svojih menijih. Simbol, saltshaker v trikotniku, bo označil, da postavka v meniju vsebuje več kot dnevno priporočeno omejitev soli, ki je 2300 miligramov, približno čajno žličko.

Prekomerna poraba soli je povezana z množico zdravstvenih težav, zlasti z visokim krvnim tlakom, ki velja za dejavnika tveganja za bolezni srca. In ker srčna bolezen ubije več žensk letno kot vsi primeri raka, smo z veseljem preskočili sol. Poletje je sezona za začimbe, čeprav, kaj z vsemi našimi dvoriščnimi žarji. Torej smo prisluškovali hrano in vino pisatelj Jill Norman, avtor Zelišča in začimbe: Cook’s Reference (19 dolarjev, amazon.com) za nekatere kombinacije začimb brez soli, da bi vsak obrok dal dodaten udarec.

Italijanščina

Za profil okusa, ki spominja na domači dotik italijanskega kuhanja, Norman predlaga uporabo svežih zelišč za izdelavo klasične gremolate. Ta kombinacija je klasičen okras za osso buco in se dobro pari z žara ali pečenimi ribami, lečo in fižolami ter jih lahko mešamo v mesnih in perutninskih obarah. Narediti: Preprosto drobno razrežemo skupaj česnovo klinčico, peščico viharastih peteršičnih sprigov in naribano kožo polovice neobdelane limone.

POVEZANE: Kako narediti Candy Sushi

Japonci

Če želite narediti začinjeno začimbo za obroke z japonskim duhom, obrišite sedem začimbnega praška. “Shichimi togarashi, pogosto samo očiščeni shichimi, se prevaja kot sedem okusov čila,” pojasnjuje Norman. “Obstajajo različice formule glede na regijo, vendar tudi če je manj kot sedem sestavin, se ime ne spremeni.” Mešanica je odlična za rezanje udon rezancev, juhe, nabemono (jedi z eno posodo) in jakitori.

Narediti:

2 tsp belega sezamovega semena

1 čajno žlico posušene tangerine lupine

2 tsp nori kosmiči (aonori)

2 žlici čilija s čopičem

1 žlica sansho

1 tsp črnega sezamovega semena

1 tsp makovo seme

Mleto seme belega sezamov in mazilo tangerine strgajte. Dodaj nori in čilije kosmiči in grind ponovno. Premešajte preostale sestavine in jih shranite v nepredušno posodo.

Kitajsko

“V kitajski kulturi je ravnovesje petih okusov – slana, kisla, grenka, grenka in sladka zagotovljena zdravilna in kulinarična jakost,” pravi Norman, ki predlaga, da se ta mešanica zmerno okusi počasno kuhane jedi, marinade in za začimbe meso ali perutnino, ki bo pražena ali na žaru.

Narediti:

6 zvezdni janež

1 žlico Sichuan poper

1 žlica komarčka semena

2 žlički žvečilke

2 tsp zemeljska kasija ali cimet

Zmešajte vse začimbe skupaj s praškom. Sito in shranite v nepredušno posodo.

Indijski

Pokažite svoje indijske večerje z aromatično mešanico garam masala, ki jo Norman opisuje kot blag, s subtilnim poudarkom na kardamonu. Najboljše je pri kebabih in klasičnih mogulskih jedeh, narejenih z maslom, smetano ali jogurtom.

Narediti:

2 tbsp zelene ali 3 žlici črnega kardamoma

1/2 cimet palico

2 rezila

2 tsp črni poper

1 žlički iz žlice

Odstranite seme iz kardamom in zavrzite pokrove. Cimet zlomite na koščke. Združite vse začimbe v električni brusilnici in mletite na prašek, nato siite. Shranjujte v nepredušnem vsebniku za 2-3 mesece.

POVEZANE: Aperol Grenivka Spritz recept

srednji vzhod

Za nekaj, kar je malo bolj mastno, poskusite klasičen Za’atar zgleduje na Bližnjem vzhodu. “Za’atar je generično ime številnih zelišč z vonjem timijan-aromo-origano,” pravi Norman. Običajno se uporablja za mesne kroglice, kebabe in se lahko uporablja kot dip za zelenjavo ali pa se zmeša v pasto z oljčnim oljem in se razprostira na kruhu.

Narediti:

60 g (2 oz) sezamovo seme

30 g (1oz) tleh

30 g (1oz) posušenega za’atarja ali timijana v prahu

Seme sezama sušimo nekaj minut, pogosto mešamo. Pustite, da se ohladijo, nato se zmešajte s sumko in za’atarjem ali timijanom. Shranjujte v neprepustni kozarci za 2-3 mesece