Kako očistiti svoje patike brez uničenja

Že odkar je oblikovalka Phoebe Philo vzel svoj lok po Celine jesen / zimskem letu 2011 v svoji Adidas Stan Smiths, malo smo vedeli, da bo odprla obutev fenomen, kot je karkoli že kdaj videl. Vsi smo zdaj sneakerheads? Vsekakor se zdi tako. Toda čeprav nismo navdušeni kolekcionarji, je neizrečeno razumevanje, da se bela sneaker zmanjša v vrednosti (in chicness) dirtier dobi. Sijajna (ali slabša rjavkasta ali rumenkasta) sneakerja lahko takoj blatni na popolnoma drugačen čarobno elegantno oblačilo. Zato smo se obrnili na gospo Čist patike Jason Markk, da bi dobili umazanijo (namerno namerno), kako pravilno skrbeti in očistiti svoje superge kot pro. 

“V čevljih sem bil že od otroštva, prav tako pa sem jih tudi ohranjal čisto čistega. V zadnjih dveh ali treh letih so superge eksplodirale,” pravi Markk. “In to niso vaši 40-ih rekreativci iz dneva v dan, to so tisti, ki stanejo 250 dolarjev in več. Ljudje želijo skrbeti za njih, jih vzdrževati in jih čim bolj iskati sveže.” 

Kot sam pri sebi je Markk opazil pomanjkanje izdelkov za čiščenje nahrbtnika na trgu, ki so bili varni in učinkoviti. Torej se je z lastno rešitvijo pripravil na domu, preden se je odločil delati s polnim delovnim časom, z uvedbo svojega profesionalnega kompleta za čiščenje ($ 16, jasonmarkk.com) leta 2007. Morda ga boste prepoznali, če bi ga gledali na police za majhne patike, kot je Kith, velikim trgovcem na drobno, kot sta Nordstrom in J. Crew, v kateri koli od 30 držav, ki svoje proizvode prodajajo po vsem svetu (Jason Markk trgovina z opeko in malto je odprta v New Yorku konec letošnjega leta). 

“Nikoli nisem zaupal čistilnim izdelkom, ki so prišli v aerosolne pločevinke – ne veste, kaj je v njej in kako lahko uničijo čevlje, in veliko ljudi se je počutilo na enak način,” pravi. “Rešitev Jason Markk je bila zasnovana posebej za čiščenje in vzdrževanje športnih torbic, za varno obdelavo usnja, suede, platna, bombažne mreže – vseh materialov, ki jih vidite na podstavi.”

Seveda kupovanje njegove rešitve ni edini način, s katerim se prepričajte, da so vaši brki ostali nedotaknjeni – Markk je že več let delal v DIY-u. Če želite ustvariti zdravilo na domu, Markk pravi, da boste potrebovali skodelico tople vode, detergenta za pomivanje posode, Oxiclean, zobno ščetko in mikrovlakensko brisačo. Nadaljujte z drsenjem, da preberete vsak korak. 

POVEZANO: Kako očistiti usnjeno jakno 

Raztegnite čevlje

“Če vzamete čipke, imate boljši dostop do težko dostopnih razpok, kot pod očesci in pod jezikom,” pravi Markk. “Vsakemu detajlu je treba posvetiti pozornost, kaj bo popestrilo vaše čevlje. Če imate vselej bele patike, se bo povečala najmanjša škoda”.

Odpadke iz suhih krtačk

“Preden zmočite čevelj, vzemite mehko krtačo in nežno očistite celoten čevelj, ker je v prašku veliko prahu in drobov,” pravi. “Če ne naredite tega koraka, potem ko čiščenje čevlja z milom in vodo, se bo vsa umazanost še globlje umaknila in postala bo vaše delo veliko težje.”

Concoct rešitev

“Vzemi skodelico tople vode, sperite nekaj kapljic Palmoliva (ali katerega koli detergenta, ki ga imaš) in Oxicleana, in ga premešajte,” pravi Markk. “Vzemi svojo zobno ščetko, jo potopite v rešitev in začnite čiščenje čevlja. To je najlažja in najpreprostejša rešitev, ki jo lahko naredite doma.” 

Dry Off z mikrovlakenskim brisačem

“Velik nasvet je, da uporabite brisačo za mikrovlaken – lahko jo uporabite za sušenje čevljev, vendar je to odlično orodje za izogibanje trmastim iztrebkom,” pravi. “Čopič je odličen, vendar ne bo zbral celotne škode, toda s pritiskom na palec pod brisačo iz mikrovlaken lahko vzamete vse, kar je ostalo.”

Imaš platno? Mehčajte svoje ščetine

“Definitivno ročno očistite svoje platno superge, se upirajo pozivu, da jih vrgel v pralni stroj,” pravi Markk. “Upoštevajte iste korake, vendar se prepričajte, da uporabljate mehko krtačo s čopiči ali ščetinami konja, sicer bo platno začelo tabletke.”

In končno, pustite jim zraka suha

“Največja napaka, ki jo lahko narediš, je, da si svoje čevlje vržeš v sušilnik, ko jih vzamete, bodo izgledali kot čevlji elf, skrčeni so, zaviti in ni nobenega popravka,” pravi Markk. “Druga največja napaka je, da jih vržete v pralni stroj, ker to ogroža celovitost čevlja, in če uporabljate toplo ali vročo vodo, bo povzročil, da se medpomnilnik in zgornji del razpade.”