Kdo je najbolj feministična Disney princesa vseh?

tk
Fotografije Buena Vista / zbirka Everett / Alamy

Lindsay Dolak

28. februar, 2017 @ 16:45

Ko je prvi priklopnik za živo-remake Lepota in zver je bil izdan novembra lani, dvominutni posnetek je za večino ogledov postavil nov rekord v prvih 24 urah. Od takrat je remake, ki vidi Emma Watson, ki igra knjigarsko junakinjo, nam prinesla veliko nostalgije iz leta 1991, ki ponazarja, še enkrat, izjemno bivanje moči princese Disney. 

Ampak s Lepota in zvervstop v sodobno obdobje – in kakšna je burna in monumentalna doba – naši otroški protagonisti so zdaj podvrženi sodobnemu nadzoru. Medtem ko Belle služi kot plakatni otrok za možgane pred lepoto, je Watson princesi dal bolj realistično, feministično preobrazbo za prenovo. “V animiranem filmu je njen oče, ki je izumitelj, in za to smo dejansko sodelovali,” je povedal Watson Zabava tedensko. “Bila sem kot,” No, na začetku zgodbe ni bilo nikoli veliko informacij ali podrobnosti, zakaj se Belle ni ujemala, razen, če ji je bilo všeč knjig. Tudi, kaj počne s svojim časom? «Torej smo za njo ustvarili backstory, ki je bila, da je izumila nekakšen pralni stroj, da bi namesto perila lahko sedela in uporabila ta čas, da bi jo prebrala . Torej, ja, da smo Belle izumitelj. ” 

Prvotni princeski so bili ustvarjeni med letoma 1937 in 1998, kar pomeni, da pravljica OG vodi v pomladnejših Disneyjevih damah, kot so Tiana, Rapunzel, Ella in Merida, ki se bolj nagibajo k heroinu kot princesa samo zato, ker so jih skicirali . Ampak s skorajšnjim prihodom Lepota in zver, smo se spraševali: kako se prvotne princeske Disneya ujemajo leta 2017?? 

Da bi spoštovali vsako okolišcino princeske – vsi so sami v sebi sami – ustvarili smo matrico, ki primerja njihovo raven zoperstavljanja njihovim namenom. Beri naprej za našo popolno analizo prvotnih osem, njihovih zgodb in njihovih pravičnih pomanjkljivosti.

Disney Defiance Matrix

 

Zbirka Everett (2); Alamy fotografije (7)