Kako najti par vintage Levi’s Jeans, ki vam najbolj ustrezajo

Zdi se, kot da vsi, za katere vem, so trenutno obsedeni z vintažnimi kavbojkami. Jaz sem vključen. To je vse, kar hočem nositi, in to je edina stvar, ki jo želim kupiti – nekaj je lažje reči, kot je bilo storjeno, kar se nisem naučil, dokler nisem bil v prilegajočem prostoru v vintage pop-up shop v SoHo poskušam na to, kar se je zdelo moj 50. par. To je bil grozljiv proces in iskanje se je zdelo nesmiselno – toliko, da se je na nekem mestu strokovnjak za denim v trgovini začel izogniti očesnemu stiku in nakazal na to, kar sem sumel 25 ur pred: “Za vas ne smemo imeti ničesar.”

Seveda ni bila njena krivda. Dala sem ji zelo stroge parametre za delo znotraj: le letnice Levi’s 501s, ki ni bila preveč tesna ali preveč vreča, in pranje, ki ni bilo niti preveč temno ali preveč lahka, vendar pa ta medij, zbledela “vintage-y “barvanje. Namesto tega sem poskusil v parih s skrivnostnimi madežmi po hrbtu in straneh, nekaj tistih, ki so bile preveč temne, druge preveč lahke, kavbojke, ki so bile spredaj v zadnjici ali poofi. V zadnjem naporu je vprašala, ali želim poskusiti 505-slog, ki je v skoraj vseh pogledih zelo podoben 501-imu, le da ima namesto gumbov zadrgo zadrgo. Seveda. In bili so popolni. Moja zadnjica je bila perkierja, bila je ravna noga in prijetna, in tu so bile kul blede brazgotine iz dolgoletnih oblek iz drugega življenja, toda nič neumnega. 

Morda sem imela srečo kot Goldilocks z mojimi “ravno pravimi” kavbojkami, vendar me je zadela, kako velik je izziv, da bi poskrbel za vintažo denim. Vse tečejo majhne za več velikosti, in če bi me pustili na svoje naprave, bi bil popolnoma izgubljen. Zakaj so vintage jeans tako majhne? Zakaj so ni dveh parov? Zakaj je vintage denim nakupovanje tako prekleto težko? Da bi prišli do dna tega, sem klepetal z Karyn Hillmanom, vodjem Levi’s Chief Product Officer, in Jonathan Cheung, vodjo oblikovanja Levi’s za nekaj odgovorov, kar je neizogibno pripeljalo do celovitega vodilnega postopka, kako najti pravo vintage kavbojke za vas.

Prilagodite vaša pričakovanja

“Izkoristite nekaj časa in veste, da vas bo nekaj časa vzel, da boste našli popolno par vintage Levi’s,” pravi Cheung. “Lahko poskusite, recite 20 parov, vendar uživajte v izkušnji, uživajte v potovanju. Ko boste našli, lahko postane zelo zasvojen.”

Sodeč po mojih osebnih izkušnjah lahko s tem srcem potrdim. Ampak zakaj je vsak par tako različen? Veliko je mogoče pripisati njenemu preteklemu življenju. “Denim je živa, dihalna tkanina – oblikuje in ima obliko prejšnjega lastnega telesa, kot so fizične lastnosti – pas, boki in kolena – ali izbira življenjskega sloga”, pravi Hillman. “Lahko trdite, da so vsi vsi edinstveni zaradi tega razloga.” 

Še en razlog, ki je specifičen za 501, je, da je bil slog razrezan iz tkanine, ki se skrči in prilega, ali surovega denim. To pomeni, da bi se nov kupil par 501-ih od zadaj v dan zmanjšal, da bi ustrezal telesu lastnika, ko se je dotaknil vode. “Vsak par 501-ih je zelo individualiziran, odvisen pa je tudi od tega, kako jih je prejšnji lastnik spiral – lahko bi jih raztegnili ali pa se spustili, če bi bili oprani v super vroči vodi,” pojasnjuje Cheung. “Definitivno greš na potovanje s prejšnjim lastnikom.” 

Ne zamenjaj velikosti

Vrzite vse, kar veste, da izmerite okno. Vintage velikosti sama po sebi je zapletena, vendar je vintage Levi velikosti še posebej težak. “Obstaja velikost za nečimrnosti (panožna praksa dodeljevanja manjših velikosti za povečanje prodaje), kar pomeni, da je danes označena velikost vaših kavbojk je dejansko manjša od vaše prave velikosti pasu”, pravi Cheung, kako so danes velike razsežnosti. “Vintage Levi’s denim se prilega drugače, ker temelji na moškem prileganju. 501 in 505 sta bila zasnovana z” resnično velikostjo “, ki je primerna za moške in njihove pasove, ki so nosili svoje kavbojke, ki so se v teh dneh povečale.” 

Zaradi obeh faktorjev – velikosti nečimrnosti in moških – je malo težje določiti vašo velikost v vintažnem dekordu. Kljub temu, da Hillman pravi, da gre za dve velikosti navzgor (torej če ste velikost 27 v sodobnih ženskih velikostih, potem ste 29 v moških letnik Levi’s). 

Še enkrat, ker ni dva para par 501s, je še vedno pomembno, da poskusite vsakega. Vendar pa Cheung pravi, da je 505-ih bolj usklajeno, ker so bili izrezani iz vnaprej skrčenega materiala. Toda v nasprotju s tem, kar si morda mislite, niso nič bolj všeč. Pravzaprav se prilegajo močnejšim, bolj prijetnim, kar pomeni, da bi lahko razmislili še o drugačnem. 

Ženske 501-ih so bile uvedene leta 1981 in če najdete vintage ženske kosi 501, so njihove velikosti primerljive z današnjo velikostjo (tako da če ste 27 v sodobni velikosti, potem ste 27 v ženski letnik Levi’s). Nisem prepričan, kako lahko poveš razliko med moškimi in ženskami vintage 501-ih? “Vzpon žensk je veliko nižji,” pravi Cheung. “J šivi – šivi, pri katerih je gumb letenja – je bistveno krajši, zato smo ga podaljšali za trenutne ženske 501-ih, ki jih lahko zdaj kupite v trgovinah, da bi bili bolj podobni vintažnim moškim 501.”  

POVEZANE: 10 naših najljubših spletnih prodajalcev vintage

Spoznajte svoje številke in kaj pomenijo

Izbrali smo številke, kot sta 501 in 505, ki sta sedaj znana kot Sveti gral vintažnih Levi jeans. Tri najbolj priljubljene vintage sloge so 501, 505 in 517, Hillman potrjuje. Lahko ga najdete na kožnem obližu na hrbtu ali na oznaki. Vsi trije so bili prvotno oblikovani za moške, vsi so zelo laskavi na riti, in vsi so coveted. Vendar pa je vsak drug nekoliko drugačen.

501: uvedeni v 1890-ih, 501-ih so originalni “anti-fit” kavbojke iz Levi’s. Imajo srednjo visok porast z gumijastim gumbom. 

505: Zip-fly različica 501-ih s tanko ravno nogo, ki se je začela v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. 

Model 517: zip-fly, ki ga je navdihnila 505-ih s ščitnico, ki je bila prvotno zasnovana kot “kavbojska jeansa”.

In če naletite na 606 z oranžno Levi’s kartico, potem ste v srečo – ste našli redko, zbirateljsko postavko. Cheung pravi, da je bil 606 eden od prvih tankih kavbojk, ki jih je Levi naredil in je neverjetno laskavo. 

Kateri slog bo laskati vašo obliko? 

Da bi stvari postale še bolj zapletene, so se letni moški 501, 505 in 517 s postopoma in nenehno spreminjali z vsakim desetletjem. Obstajajo priljubljeni, dobro znani načini, kako ugotoviti, kdaj so bili ustvarjeni, kot če ima rdeči Levi-ov jeziček na hrbtu velik E, potem je bil ustvarjen pred 70-imi ali če obstajajo “negovalne oznake”, ki so bile ni bil dodan do sedemdesetih let prejšnjega stoletja ali če je šivanje na inseamu eno ali dvakratno (če je eno, potem je bilo izdelano pred sredino osemdesetih let). Torej, katera je najboljša za vas? 

Če ste oblika peščene ure: Želite iskati starejši par (vsak žan do sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja), ker so bolj nagnjeni k pasu. “Res je zato, ker se, ko greš globlje v zgodovino, so moški nosili svoje kavbojke višje, bližje svojim trebušnim gumbom”, pravi Cheung. “Tudi noga je bila v 60-ih letih relativno tanka.

Če ste pravokotni: Poiščite par, ki je bil narejen sredi in poznih devetdesetih. “Ko so se moški pričeli začeti nositi svoje kavbojke proti svojim bokom, zaradi rocnih vplivov na valove (Ramones, Iggy Pop, Kurt Cobain), se je 501. let razvilo v bolj ohlapno, bolj sproščeno obliko grungge-y”, nadaljuje Cheung. “Zato so sodobni odrezani malo squarer in pravokotni na vrhu, in imajo širšo nogo.”

Če ste v trebuhu: 505-ti so verjetno najbolj laskavi. Ker ima 505 zadrgo, nasprotno z gumbom leti na 501-ih, leži ravno na vašem srednjem delu. “Gumbi na 501 potisnejo sprednji del trebuha, ki ustvarjajo vrečko,” pojasnjuje Cheung. “Moč zadrgo naredi to območje ravno in vas drži.”

Če iščete splošno laskavo rezanje: Potem je to 517 za vas. Visoko-pasni slog za prtljažnik se razkrije vsakomur – obrezuje jih na gležnju na DIY silhueto s ščepom ali jih pusti dolgo, da podaljša nogo. (Zabavne dejstev: 517-ih je bila stilska ikona Carolyn Bessette-Kennedyja, najprimernejši jean, in trenutno so zelo priljubljena na Japonskem.) 

Preučite obliko

Imaš vse to? Ko ste v trgovini, najlažji način, da bi vam povedal, ali bo fit za džunglo laskal, je, da ga preučite. Ja, to je tako preprosto. “Jaz dobesedno držim, pas z zankom do pasu in vidim dejansko obliko,” pravi Hillman na svoji strategiji nakupovanja v stilu denimo. “Če pogledaš na to, lahko ugotoviš, če je na vrhu ali če teče naravnost navzgor in navzdol, in vedo, če bo laskala vašo sliko.”  

Naredite test vratu

Če je žanr brez robov ali obliži, da označite njegovo velikost in slog, naredite test vratu. “Če nimam traku in ne želim se zanašati na velikost, potem bom vrgel žanr okoli vratu, če se bo ujemal, potem vem, da se bo prilegal čez boke in pas , “Razkriva Hillman. “Preizkušam veliko, še posebej, če se ne morem motiti, da bi poskusil na slog.” 

POVEZANE: Kje dobiti vaš Vintage Denim Fix Coast do obale

Prepričajte se, da se prilega iz zadnjice (lahko preklopite na počitek)

“Vse od pasu do vrha stegen je ključnega pomena”, pravi Cheung, ki osebno postane njegov Levi spremenjen na kateri koli lokaciji Levi’s Tailor Shop. “To moraš čim bolje prilagoditi, ker lahko prilagodite dolžino in širino noge, drugače boste morali rekonstruirati celoten jean.” 

Nekateri vztrajajo, da morate obdržati izvirni rob, da bi ohranili vrednost preprodaje jean, vendar Cheung pravi, da to ne bi smelo biti prednostna naloga. “Pomembno je, da dobite dolžino, s katero se počutite udobno, ker bo nekdo 10 let pozneje cenil,” pravi. “Včasih to celo poveča vrednost, zlasti s kavbojkami pa je zelo privlačna. Vse je to potovanje.”