Street Artist Swoon o tem, zakaj je njeno delo lahko Girly in Gritty

Badass Woman opozarja ženske, ki nimajo le glasu, temveč nasprotujejo nepomembnim predsodkovam o spolu.

Swoonove eterične papirne skulpture so obesili v New Yorku MoMA in Los Angelesu v MoCA, vendar ste prav tako verjetno, da boste našli svoje delo na zidu opeke v pozabljeni ulici.

Umetnik, rojen Caledonia Curry, je študija v nasprotju. Klasično usposobljena umetnica, obrnjena-ulična umetniška težka, je najbolj znana po svojih prekrasnih portretih, podobnih boginji, ki so našli ljubitelje likovne umetnosti in grafitov. Pšenica, pritrjena v mestih po vsem svetu, so surova, vendar tudi sanjska in za razliko od večine ulične umetnosti – drzno žensko.

“Sprva sem se res boril. In potem sem bil: “Veš kaj? Jebi to! ‘”Swoon pravi za svojo mehko estetiko. “Femininity in delicacy, vse te lastnosti niso spoštovane v velikem obsegu. V resnici nimamo kulturne zgodovine [ceni] ženskega genija, recimo temu, ljudi, ki v celoti predstavljajo svojo umetnost in svoje delo na način, ki izraža njihovo ženskost. «Zato je izrezala žanr, roka.

POVEZANE: Danica Roem, prva odprta žena v Virginii, izvoljena v državno zakonodajo, o njeni zgodovinski politični zmagi

Swoon BAW - Embed 1
Martha Cooper

Swoon, 40, opisuje svoje zgodnje otroštvo v Daytona Beach, Fl., Kot kaotično. Njeni starši so bili odvisniki od heroina, ki so se borili z duševnimi boleznimi in samomorilnimi težnjami, temami, ki se ponovijo pri njenem delu. Za njene prednike je značilna večja stabilnost. Njen oče je postal čist, in ko je Swoon bil 10, jo je mama vpisala v umetniški razred za upokojence; nekako, tam je našla svoj kraj. Umetnost je postala način izražanja, terapije in aktivizma za Swoon, ki je po potresu leta 2010 sprožil nadaljevanje projekta gradnje in beautification na Haitiju. Spodaj nas pusti v svoj živahen svet, vključno z njenim neverjetnim objemom fantovskega kluba, in tokrat je nezakonito plula čez Benetke na splavu iz smeti.

Njen prvi veliki neuspeh: “Umetniki vam bodo povedali, da so bili umetniki celo življenje,” pravi Swoon. Ampak ona opozarja na trenutek, ko je stopila v umetniški razred kot desetletnico svojega prebujanja. “80-letni upokojeni slikarji so me sprejeli, naučili so mi, kako slikati, zaradi njih sem bil osredotočen in samozavesten umetnik.” Leta kasneje, misli, njen prvi poskus ulične umetnosti je bila katastrofa, se spominja. “Delal sem na njem nekaj mesecev, nato sem šel in poskušal ga postaviti zunaj in to je bil popolnoma neuspešen. Moral sem imeti 22 let, in to je bil portretni blok linolejskega lesa. Nisem vedel, kaj sem bil Takoj je prišla, «se smehlja. “Ampak sem nadaljeval.”

Swoon BAW - Embed 2
Vljudnost Molly Krause / Molly Krause Communications

Od skrivališča do zloma: Drugi poskus Swoon je bil uspešnejši. Kmalu po tem, ko je diplomirala iz prestižnega Prattovega inštituta v Brooklynu, so njene pšenice prilepljene freske imele široko priznano prepoznavnost, čeprav je ohranila svojo identiteto, ki je bila skrita za temom Swoon. Ko je prijatelj iz umetnostne skupnosti, je delala kot natakarica in prodajala umetnost, ko ji je povedala, da je Jeffrey Deitch, eksperimentalni kustos, katerega galerija je služila kot lansirnica za najbolj vznemirljive mlade talente, da se poveže z skrivnostnim Swoon. Leta 2005 so razkrili svoje sodelovanje: Swoon je napolnil Galerijo Deitch z izstopajočim sanjarstvom papirnih skulptur, ki so potiskali umetniški svet.

»Čudno je, da me je z Joffreyjem stopil v stik z Muzejem sodobne umetnosti,« pravi njena nenadna priljubljenost. Toda Swoon ni popolnoma razumel ali vsaj verjel, da jih zanima njeno delo. “Bila sem kot,” Zakaj se obrnete k meni? ” Všeč so bili: “Lahko prinesete nekaj umetnosti?” In, kot sem rekel: ” Za kaj? ”

POVEZANE: Ta astronavt ohranja prelome meja za ženske v NASA

Swoon BAW - Embed 5
Center ljubezni do sodobne umetnosti Cincinnati

Niti eden od fantov: Swoon je ena izmed edinih in verjetno najbolj uglednih žensk, da bi dosegla stopnjo uspeha v žanru ulične umetnosti. Ampak fantje klub je bil presenetljivo pozdravil. “Mislim, da ljudje pričakujejo, da boste dobili veliko seksizma, vendar so večinoma vsi hoteli samo sranje in bili so navdušeni in vsi so vsi podpirali vse druge. Resnično mislim, da je veliko več seksizma višje v svetu umetnosti, kot je bilo takrat, ko sem začel ukvarjati s [umetnostjo] na ulici, “pravi, dodaja:” Malo je čudno, da zdaj delam tako žensko delo, ker sem bil v celoti Moj največji dosežek je umetnik, ki ga lahko mlade ženske pogledajo in rečejo: “To lahko storim”. ” 

Boj proti duševnim boleznim: Največja ovira Swoon je bila “moj um”, pravi. Če gledamo njene starše, se borimo z zasvojenostjo in duševnimi boleznimi, na eni točki je menila, da bi njeno življenje neizogibno vzelo podobno pot. “Ko imate mladoletno travmo, kar sem storil, ker je bila moja družina tako nestabilna, se je začela pojavljati pozneje v življenju. Torej, v 30-ih letih sem začel izgubljati. Nisem mogel živeti zase, zato sem moral storiti vse to globoko delo. Moral sem začeti s terapijo, branje, pisanje, poročanje, raziskovanje travme, da bi poskušali biti oseba, ki se počuti utemeljena. “

Swoon BAW - Embed 3
Vljudnost Tod Seelie

Sčasoma se je mogla spraviti v mir z njeno nemirno otroštvo, celo odpuščanje dolgotrajnih zamer. “To je bil dolgotrajen proces in je bil veliko odkrit.” Velik del tega je za Swoon usmeril svoja zapletena čustva v njeno delo. “V resnici gre za odkrivanje [česa se počutite]. Ko jo odkrijete in ga pretvorite v umetnost – tako živim, to sem kdo sem.”

Pranking Beneškega bienala: Swoon je prikazala svoje delo v različnih okoljih, od Miami’s Wynwood Walls do njenega popolnega prevzema Centra za sodobne umetnosti Cincinnati. Toda najbolj nenavaden projekt je bila še delna performansa, del socialnega eksperimenta in del zabavnega, dumpster-potapljaškega stunt-a. Poleg skupine anarhističnih umetnikov je oblikovala ladjevje, ki je bila zgrajena v celoti iz smeti v New Yorku (mislim, steampunk Captain Hook). Veseli potniki so začeli svoje potovanje na obali Slovenije in se zrušili leta 2009 v Benetkah, in povabili gledalce, ki so postavili kanale na hmelj in se zabavali z njimi. Carina je bila vsaj zmedena.

POVEZANE: Ta 25-letna ženska gasilska nevarnost svoje življenje proti bitki požari iz zahoda

Swoon BAW - Embed 4
Center ljubezni do sodobne umetnosti Cincinnati

Umetnost kot aktivizem: Swoon verjame, da lahko “presenečeni prostori” pretvorijo skupnosti v krizo, kar je poslanstvo njene organizacije, fundacija Heliotrope. Po uničujočem potresu, ki je prizadel Haiti leta 2010, je v dveh lokalnih skupnostih začela s trajnostnim gradbenim projektom, da bi zagotovila potrebna stanovanja in vrnila barvo v izravnana mesta, kar bi postalo prva pobuda pod Heliotropom. Zdaj dela tudi za obnovitev zapuščene cerkve v Braddocku, Penn., Ki jo je preoblikovala kot delavska keramična delavnica in skupnostni center.

Pogled naprej: S svojimi muratami iz pšenične paste, čipkami, čipkami in performansom, je Swoon pravi multimedijski umetnik. Naprej: “Nekateri delajo v eksperimentalnem filmu.”

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

91 − 90 =

map