Zgodovina žensk nominirala za najboljšega režiserja Oscarja

Že v kolektivnem strašenju našega spola je zgodovina žensk na dirki najboljših režiserjev Oskarja zelo kratka.

Ker slovesnost leta 2018 zaznamuje 90 let Oskarjevih nagrad, je težko verjeti, da je v istih devetnajstih letih nominiralo le pet žensk za najboljšega režiserja. Prvi in ​​edini ženski zmagovalec Oskarja za najboljšega režiserja je Kathryn Bigelow, s katero se je zgodila Hurt Locker na slovesnosti leta 2010.

Kljub motenju statistike, nominirani št. 5 nam daje razlog, da verjamemo, da je morda v veliki meri kategorija “vse moške” spremeniti svoje črtice.

V torek zjutraj je 34-letna režiserka Greta Gerwig preverila svoj telefon, da bi se naučila nekaj zanimivih novic: v resnici je bila nominirana za oskarja. The Lady Bird pisatelj in režiser je nominiran za najboljšega režiserja (oprostite, “Najboljši dosežek pri režiji”) in najboljši izvirni scenarij.

Greta Gerwig Director Lead
Christopher Polk / Getty Images za Turnerjevo sliko

Gerwig, ki je najbolj znana po svojih priznanih predstavah v Frances Ha in Ženske 20. stoletja, preživela je ura po Oskarja “v različnih državah smehanja, jokanja in kričanja z veseljem”, je povedala Zabava tedensko. “JAZ ne morem Verjemite! «je zašla. “Letos je toliko veliko filmov in jih je med njimi vključeno kot ženska toliko … Ženske, ki so bili filmski ustvarjalci, ki so moji vrstniki in tisti, ki so prišli pred mano, so mi toliko pomenili, in oni so razlog, da sem našel pogum za to. Ko razmišljam o tem in mislim na ženske vseh starosti, upam, da bodo to gledali in razmišljali: “Odpeljal bom svoj film. Še vedno se počutim, kot da bi rad več ženskih pripovedovalcev in želim, da se precej sebično, ker želim videti svoje zgodbe. Rad bi gledal njihovi filmov. “

Od zmage Bigelowa v letu 2010 nobena druga ženska ni bila nominirana za najboljšega režiserja, to je osem let (šteje jih) z ničelno zastopanostjo žensk.

Lina Wertmüller je leta 1977 postala prva ženska, ki je bila nominirana za najboljšega režiserja v 48-letni zgodovini Oskarja z italijanskim filmom Sedem lepot (Pasqualino Settebellezze). Wertmüller je končno izgubil Rocky režiserja John G. Avildsena, in to bi bilo še 17 let, dokler ne bo druga ženska prejela nominacijo.

Lina Wertmuller Female Director Embed
Arhiv Caren Golden / Hulton / Getty Images

Leta 1994 je Jane Campion nominiran za film Holly Hunter in Harvey Keitel Klavir. Čeprav je Steven Spielberg izgubila nagrado za najboljšega režiserja, je Campion prejela Oskarja za najboljši izvirni scenarij.

Jane Campion Director Embed
Frank Trapper / Corbis preko Getty Images

Celotno desetletje pozneje je bila nominirana Sofia Coppola Izgubljen v prevodu. Tako kot Campion pred njo je Coppola izgubil nagrado za najboljšega režiserja (Roman Polanski), a je osvojil oskarja za najboljši scenarij.

Sofija Coppola embed
J. Vespa / WireImage

Nazadnje, slovesnost leta 2010 je končala 81-letni direktor Oskarjevih suhih žensk, ki jih je od zore industrije odvrnila. To je bil ogromen korak za ženske v Hollywoodu, vendar se je zdelo, da je napredek obstajal v vakuumu, saj nobena ženska ni bila nominirana za najboljšega režiserja že osem let, kar je konec, ki se je končalo z olimpijskimi nominacijami leta 2018.

Kathryn Bigelow Oscars Embed
MARK RALSTON / AFP / Getty Images

POVEZANE: nominacije za oskarja leta 2018 so v celoti prikazane

Letos, poleg Greta, Pojdi ven Režiser Jordan Peele je bil nominiran tudi za najboljšega režiserja, ki je zgodovino postal peta črna oseba, ki je bila nominirana za nagrade (čeprav žal ni režiserja črne ženske, ki še ni razkrila te kategorije, noben črni človek pa nikoli ni dobil nagrade).

Morda se bo zgodovina zgodila še enkrat na 90. letni podelitvi Oskarja 4. marca. Do takrat so prsti prečkali!